onsdag 16 maj 2012

Ingen Näktergal. I Stockholm nytt jobb 1946.

Så blev det ingen resa till Småland i dag. Jag skulle få åka med dotter och måg till sommarstugan , som ännu är i deras ägo, trots att den är utbjuden till försäljning. Två anledningar till detta. Barnen vill vara hemma hos kompisarna i stället för sommarstugan. Andra skälet är att avståndet från Örebro är för stort. Att vi skulle åka i dag var för att ännu en gång få höra näktergalens drillar. För vår familj har detta blivit något vi levt med i alla år. Vi flyttade till Figeholm när jag var 4 år.Vår mamma fyllde år den 16 maj. Och nästan som på beställning kom näktergalen och slog sina drillar just i dagarna omkring den dagen. Vi kunde stå länge, länge på kvällen i den skira vårgrönskan och lyssna. Näktergalen uppehåller sig en tid i lövskogen nära vårt sommarhus, som ligger intill  mitt föräldrahem. Så har vi  under alla år som vi bott i stugan kunnat njuta av den lilla fågelns drillande.

Vi hade glatt oss åt att den här helgen få njuta både av livet i stugan och framför allt näktergalen.
Nu föll det sig tyvärr så att dottern i går insjuknade i hög feber och halsont. Fick stanna hemma från jobbet och har sovit hela dagen.
Vad gör Ruth då? I kylskåpet låg 6 paket jäst sedan storhandlingen i går så det blev att baka tekakor igen. Alltid är det NÅGON som vill ha! I dag blev det 44 st. varav de flesta nu ligger i frysen."Först till kvarn!"....

Men nu förflyttar vi oss till Stockholm. Av utrymmesskäl, då familjen på Skånegatan nu behövde hela lägenheten måste jag se mig om efter ett annat rum. Bad Gud om att få svar på min annons i tidningen och såg fram emot svaret. Jag blev kvar på Söder. Denna gång på Renstiernasgatan 26. En omodern lägenhet, där en blid liten gumma bodde ensam i två rum och kök. Kakelugn i rummen, järnspis i köket. Ett gaskök med två lågor som komplement.Tillgång till kök för kaffekokning osv. Lunchen fixades på stan. Eftersom jag hade gått in för den smala linjen så gick det bra med att få en hylla i skafferiet i den mån det behövdes.
Toalett fanns i trapphuset och vi var tre,kanske fyra, lägenheter som samsades om denna.Tvättställ? Nej! I köket fick jag ett emaljerat tvättfat vid diskbänken.
Men den lilla tanten var både snäll och gudfruktig. Med det gråa håret uppsatt i en knut  i nacken. Varje söndagsmorgon kom hon in med en kaffebricka . Alltid samma sorts hembakade bullar och två sorters köpta kakor. Hon var så go ,gumman och jag tyckte om henne. Hyran var 45 kr i månaden. Passade en blivande brud som hade att skaffa utstyrsel till ett kommande gemensamt hem med den utvalde. På kvällen när jag kom från jobbet var kakelugnen varm.Varje söndag gick hon till Ebeneserkyrkan,en baptistkyrka, där hon var medlem.

Georg hade kontorsjobb på Spannmåsbolaget, en statlig historia. Han hade , som jag tidigare berättat,hoppat av gymnasiet i Västerås och flyttat till Stockholm. Jag tror att han inte trivdes hemma sedan hans bror, Lars, flyttat till Uppsala. De hade en sträng far och jag kan tänka mej att så länge Lars bodde hemma så var de två att dela på livet. Syskonen i det senare äktenskapet var fortfarande små. Tror att Georg saknade sin bror. Alltnog, i Stockholm började han läsa på kvällsgymnasiet och begåvad, som han var , gick det bra. Han fick av sin chef tillåtelse att göra läxor på arbetstid. Men nu fick han lust att byta jobb. Sagt och gjort. Den mannen behövde inte så lång betänketid. Anställningen varade ej så länge för nu hade han fått en ny ide'. Han sökte jobb i en Färghandel!
På den tiden krävdes två års yrkesutbildning för att få ett bra jobb inom den branschen,så jag hade sökt och kommit in på Stockholms Stads Yrkesskolor.För att få börja där måste man ha åtminstone ETT års praktik.

Nu kom farbror Harry till hjälp. Ett telefonsamtal och saken var klar. Georg fick börja samtidigt som han fick jobbet i Färghandeln på Norrmalmsgatan. Så varje kväll, tre dagar i veckan när vi slutade jobbet klockan sex var det att cykla till Skolan på Polhemsgatan. Slutade klockan nio.
Vi läste Fysik, Kemi, Färglära, Matematik och Varukännedom och Bokföring.  Georg slutade efter våra två år med högsta betyget. Dels var han mycket begåvad, även om brist på uthållighet ibland satte käpp i hjulet för honom, dels hade han i realskolan och under gymnasietiden läst både Fysik,Kemi och Matematik.

I nästa inlägg ska jag berätta om mitt nya jobb på Arsenalsgatan!
Sov Gott för nu har det blivit tid för det. "Herren är min Herde. Mig skall intet fattas", står det skrivet.
.




 .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar