onsdag 2 maj 2012

Fika, Träning i Örebro. Åter till Färghandeln 1943

Vaknade vid 6-tiden eftersom jag skulle förmiddagsfika hos grannen och dessförinnan fixa lunch till min matgäst som skulle komma klockan 12, som vanligt på onsdagarna. Nu hann jag med allt som jag skulle före fikat som serveras klockan halv elva. Ibland här men mest där. För grannen har förmiddagssol i köket.

Efter lunch fick jag skjuts till Träningen. Den är viktig och på grund av mina resor har jag missat en del så nu gäller det att ta  nya tag. Jag mår inte bra av uppehållen!
När jag kom hem hade jag ett barnbarn som väntade på mej och nu blev det fikastund i trädgården. Under väntetiden hade hon tagit en promenad med Isak. Kärleken mellan dem är stor.
Och jag är alltid tacksam när någon vill ta en promenad med Isak.
Efter det besöket kom en vän och det blev ny fikastund. Killen som kom med kogödseln ville ej ha kaffe. På nolltid hade han spridit ut fem säckar dynga lite här och var i trädgården. Han vet hur det skall vara. Han fick en kycklinggryta med sig då hans sambo är bortrest och han själv måste greja sin mat efter jobbet. Han var snart klar med jobbet här. En del människor får så mycket gjort på kort tid.

Men nu är det sommaren 1943. Jag hade kommit åter från min ledighet och vi var nu tre personer i affären. Nu hade jag blivit varm i kläderna och klarade av det mesta av sysslorna . Chefen var ordförande i Stockholms Färghandlareförening och hans intresse för affären tycktes  av


ta i takt med att han ägnade allt mer tid åt denna rörelse.  Det fanns, om jag minns rätt, ett litet antal ledamöter, alla män, i styrelsen och dessa hade en intensiv kontakt med varandra. Jag kunde namnen på både dem och damen, som från ett kontor i Centrum skötte administrationen. Varje arbetsdag började med att chefen antingen ringde till, eller blev uppringd av en färghandlare på Kungsholmen, som hette J.M.Johansson. Då diskuterades bl.a huruvida den eller den som tänkte starta en Färghandel i Stockholm, mestadels i nya förorter, skulle få tillstånd till detta. När jag nu ser tillbaka verkar det konstigt att dessa nyetableringar kunde bestämmas av Färghandlareföreningen. När någon ville öppna en ny butik var det så viktigt hur långt avståndet var till redan befintlig affär och det avgjorde i många fall nyetableringarnas öde.

Styrelsegubbarna med min chef som ordförande hade av allt att döma väldigt trevligt tillsammans både när de pratades vid i telefon och när de träffades. Minns att chefens fru ibland var irriterad på att han gav så mycket tid åt föreningsarbetet.

Efter sommaren återvände kunderna från sina sommarstugor och allt var sig likt. I stort sett samma kunder, som köpte de varor de plägade köpa. Egentligen ganska tryggt. Jag trivdes. Fick ta hand om inköp, utbetalningar, Fakturera. Vi får ha i minne att det var en liten affär och ganska lättskött, bortsett från syror och lutpulver som gav hål på kläderna om man ej passade sig.
Jag anmälde mig till kurs i engelska på Borgarskolan och till en skrivmaskinskurs. Bäst att passa på när allt nu fanns inom räckhåll. Senare läste jag på Hermods,en brevskola i Malmö, där man kunde avlägga både real, och studentexamen, vilket jag endast påbörjade men icke fullföljde.

I dag har det varit  så varmt och skönt och det var härligt att fika utomhus, men på fredag ska det bli kyligt. Så nu hoppas vi på sol i morgon i alla fall.
Nu önskar jag er alla en God Natt. Tack Gud för den dag som gått och tack för att du alltid är på vår sida. Amen!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar