lördag 12 maj 2012

Moderlös från födseln.

Jag lovade att berätta om Georgs ankomst till denna värld och hans mors avslut av sitt liv.
Den 21 augusti 1926 föddes Georg i Uddevalla. I samband därmed dog hans mor. Samma vecka låg hans två år äldre bror på sjukhuset, opererad för bråck och fadern i familjen fyllde 30 år.
Kom just att tänka på att jag aldrig sett någon dödsannons. Men i dessa tider kan det väl ej vara så svårt att få fram en sådan.
Georgs och hans bror Lars far studerade teologi vid Örebro Missionsskola  och träffade då sin stora kärlek örebroflickan Elsa Olofsson. Hon var skicklig pianist, liksom hennes två bröder.Hon spelade i Filadelfiakyrkan , Örebro och dit gick missionsskoleeleverna på gudstjänster. Elsa och Helgo gifte sig och blev 1923 pastorspar i Uddevalla Baptistförsamling. I augusti 1924 föddes Lars, och två år senare, Georg.
Av brev, som Elsa skrivit till sin a föräldrar i Örebro, har jag förstått att hon var en ömsint människa, humoristisk och glad för sin man och deras son, Lars. Hon berättar om lilla Lars i sina brev till föräldrarna. Även om hur de njuter av att vara vid kusten och få vara med vänner på fisketurer. En lycklig familj innan sorgen slog till.Hon skriver också om det barn de väntade och om kläder som hon skulle skaffa utöver det som redan fanns efter Lars.
Man kan inte föreställa sig den sorg den stackars pastorn måste ha känt.Att efter så kort äktenskap bli lämnad ensam med en tvååring och ett nyfött barn. Naturligtvis hade han stort stöd av sina vänner i och utanför församlingen. Men saknaden efter en älskvärd hustru måste ha varit fruktansvärd.

Ganska snart flyttade han med sina pojkar till Nora där han blev pastor i Baptistförsamlingen fram till 1934 då han flyttade till Stockholm och blev där pastor i Östermalms Fria Församling, numera Elim, fram till 1936.
Efter det Bokhandlare i Västerås.
Georg började alltså sin skolgång i Nora. Ibland pratade vi om att när vi blev pensionärer skulle vi kunna tänka oss att flytta dit. Nu blev han aldrig pensionär så han kom ej dit men ett av våra barnbarn med familj är numera bosatta i Nora.
Under tiden i Nora anställde han en hushållerska, som han några år senare gifte sig med och som alltså blev styvmor till Lars och Georg. De fick senare två halvsyskon som jag tidigare nämnt om.

I nästa inlägg återkommer jag till tiden i Stockholm.
I dag har jag haft en lugn och skön dag. Skam till sägandes tog jag hjälp av min hjälpreda i trädgården med att sätta ett kilo potatis. Jag brukar göra det själv men om en annan gör det snabbare och är villig så varför inte överlåta jobbet till denne?

Så ett litet Ord från Ps 121 vers 2 "Min hjälp kommer från Herren, som gjort Himmel och jord.
Herren välsigne oss och bevare oss. Och må vi få sova gott !


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar