torsdag 24 maj 2012

Kroppkakor 2012. Prinsfödsel mm 1946.

Tidig morgon. Strålande väder med 23 grader . Underbart att få sommar. Äntligen! Nu gäller det att vattna!
Kokade en stor gryta potatis , stekte fläsktärningar och se! Det blev kroppkakor. Precis sådana som mamma gjorde! Vi blev sju personer runt bordet . Alla nöjda.

Nu måste vi väl få ett avslut på år 1946.
En ny tandkräm såg dagens ljus runt den här tiden. Det var Gahns som levererade den och den hette Amykos. Den innehöll FLUOR. Jag minns att en av våra kunder,Hovtandläkare Johansson, sa att detta var det bästa som hänt på tandkrämsfronten. Vi trodde vad han sa och rekommenderade fluor till våra kunder. Helt rätt har det ju visat sig.
Ja så var det ju prinsfödelsen den 30 april. Det har jag tidigare berättat om. Kanske i samband med prinsessan Eastelles födelse. I förgår döptes den lilla och fint värre var det! Jag har ett kort jag gärna vill ta in i samband därmed men har ej lärt mig den konsten ännu så jag måste invänta hjälp och alla har bråttom nu i slutet av terminen. Både lärare och elever.

Den 8 juni gifte sig Georgs bror med Berit Eklund i Västerås. Jag var tärna och hade en blå taftklänning med vid kjol. Dagen efter bröllopet åt vi frukost hos en familj i Västerås. Georg och jag blev förtjusta i deras servis.
Efter en kort tid fick Georg i en antikaffär se en nästan likadan, fick den undanlagd och vi betalade den såsmåningom. Har haft stor glädje av den när vi haft våra små middagsbjudningar.

Eftersom jag ej hade någon intjänad semester  från 1945 då jag var anställd hos Corona , så blev det bara 7 dagars semester eller vad det nu var, men jag kom hem till Figeholm den 29 juni och återvände till Stockholm den 6 juli, då med mamma i sällskap. Tänk om jag då haft den vetskap jag har i dag, om gator där mamma bott som barn, men vi pratade inte alls om den tiden. Jag jobbade ju så jag tror inte att mamma bodde hos mig de tio dagar hon besåg Stockholm, där min bror också då bodde. Enligt mammas dagbok bodde hon i Hammarbyhöjden hos några vänner. Vad jag ser är att vi verkligen tog väl hand om henne och hon fick se mycket av Stockholm de dagar hon var där. Anar att Georg , den blivande guiden hade ett och annat med den saken att göra.
Hösten gick och så var det den efterlängtade julhelgen då alla längtar hem till de sina. Jag visste att Sven ,min arbetskamrat ville åka hem till de sina i Norrland och jag ville till de mina i Småland. Arne Ek var gift och bosatt i Stockholm så han hade inga problem. Jag minns hur Herr Sundberg såg på mig med en öm blick och sa att han tyvärr inte kunde ge mig ledigt på julafton. Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka. Hoppet
fanns där även om jag anat. "Fröken Kraftling skulle så gärna fått ledigt om det varit möjligt, men nu är det så att herr Stenlund fick ej ledigt förra årets julafton så han måste få ledigt i år." Så blev jag kvar i Stockholm ännu en julafton!
Den 29 december åkte jag dock till mitt kära föräldrahem och stannade till den andra Januari, då jag tog pappa med för några dagars vistelse i Huvudstaden. Han återkom till Figeholm efter fem dagar i Stockholm
och mamma skrev: " Borta bra ,men hemma bäst", i sin dagbok! Jag tror att han bodde hos min bror, men vi tog nog tillsammans hand om honom så gott vi kunde. Kan ej ringa min bror just nu för han har redan sovit ett par timmar. Upp som han ska klockan fem för att vara vid simbassängen halv sju. Han fyller 89 i år och vet vad god sömn betyder.

Oj då! Det borde jag väl också tänka på! Ja det gör jag. Går till sängen. Nu, kära bloggläsare kan ni andas ut för nu har jag alltså kommit igenom år 1946. Ett roligt år. Nyförlovad och med framtidsdrömmar.
Ett Ord från Jesus som avslutning. Ta det till dig och sov i frid!" Se, jag är med dig varje dag intill tidens slut" Amen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar