torsdag 2 januari 2014

Torsdag 2 januari 2014.

Dagen kom och jag kände stort behov av att efter förkylningsdagarna gå till träning. Men först skulle jag gå till min syster och sedan handla innan träningen. Skönt nog hör jag till den flexibla sortens människor men dessvärre också tidsoptimist så det får ganska ofta konsekvenser.

Jag tog god tid på mig hos min syster, som jag först sista året fått förmånen att ha i min närhet fast vi var ändå ganska ofta tillsammans när barnen var små och vi tog tåget till varandra och stannade några dagar, eller var samtidigt hos vår mamma i Figeholm. Det var på den tiden när mammorna och barnen var hemma och kunde åka ifrån papporna ibland!
 På hemvägen handlade jag och har haft en lugn kväll som jag nu skall avsluta med några axplock ur Nils Bolanders dikt "Ett ark papper."

Sylvestertankar. "Jag såg ett pappersark fullskrivet med bokstäver och ord. Grova stavfel och språkfel.
Vilken klåpare hadse komponerat detta nonsens?
Då såg jag med ens vad det var och rodnade av blygsel och skam: det fullskrivna arket var mitt gångna år. Jag själv var den klene skrivaren. Och längst ned på sidan hade en mäkta sträng lärare skrivit med rödaste blod ett rättvist betyg: Underkänd.
I samma stund skymtade jag en hand som räckte mig ett nytt oskrivet ark och förnam en röst som sade: Skriv! Det vita arket var mitt nya år och handen och rösten var den stränge lärarens, som givit mig ännu en chans.
Herre, du stränge men rättvise lärare! Inte en bokstav vill jag skriva utan att du håller i pennan.
Som dånet av ett starkt tordön och bruset av väldiga vatten nådde mig då hans röst: Skrivare skriv! I en starkares hand har du utlämnat din penna.
Och fylld av en outsäglig trygghet präntade jag de allra första stavelserna på det nya arket: Se, han gör allting nytt! En pennfjäder i den store skrivarens hand vill jag vara. O, att han ville ta ett fast grepp om mig och med sin levande ande skriva en outplånlig skrift, ett Kristusbrev, i mitt liv.
Så att någon enda liten människa kunde tacka Gud för mig."



Dikten i sin helhet finns att läsa i diktsamlingen "Valda Dikter" utgiven på Svenska Kyrkans Diakonistyrelses Bokförlag år 1954, andra upplagan.

Så går vi vidare på det nya året och Gud vill vara med oss som vår hjälpare. När det går snett för oss ibland så behöver vi ej misströsta för Han säger: "Se, jag gör allting nytt! Så tar Han oss vid handen och går vidare. Om vi vill!  Är så tacksam för tryggheten i Hans sällskap.
Nu är jag också glad för att jag mår enormt mycket bättre och snart är jag helbra. De tar alltid sina veckor, mina årliga förkylningar, som dock är av den lindrigare sorten och jag sover mestadels bort dem. Så skönt.! Gud är god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar