söndag 24 februari 2013

Söndag med kyrkobesök 2013. Lite från 1969

24 febr 2013.

Vid mitt besök i källarskrymslen hittade jag en del foton. Bl. a. detta från, kanske 1929, där min svärfar sitter med sina två pojkar. Georgs mor dog när han föddes. Hans bror Lars fyllde samma vecka två år och deras far fyllde trettio. På väggen finns fotot av deras mamma Elsa.


I dag fick jag, som mestadels, skjuts till kyrkan. Det var nästan fullsatt i den stora kyrkan och vår pastor Anders Sundström predikade över ämnet "Varför måste Jesus dö?" Önskar att jag kunnat få det på en CD så kunde jag delat med mig. Tror dock att den intresserade kan se predikan på Filadelfias hemsida i morgon.
Så intressant!
Vid hemkomsten fick jag besök av ett barnbarn som fick sen lunch.
Nu sitter jag här och ska ta itu med år 1969. Började lite i mitt förra inlägg.När Georg året innan var i Jerusalem träffade han där rektorn för Frikyrkliga studieförbundet, Herman Holmgren.De två kände varandra sedan tidigare och det här sammanträffandet ledde till att Georg senare fick erbjudande om anställning på Studieförbundet.En tanke om att öppna resebyrå fanns nog redan då. Hur som helst så blev det så att Georg slutade sin tjänst på Örebromissionen. Jag minns ej vad han i början sysslade med, men planerna på en resebyrå fanns med och det blev Georg som på nyåret 1970 fick uppdraget att åka till Jerusalem för att försöka knyta  kontakter för framtiden. Detta återkommer jag till .
En stor tilldragelse detta år var att våra systrar IngaBritta, som nu varit  i Brasilien sin andra period och Stina, som varit där tre år nu kom hem, Stina för att stanna i Sverige, IngaBritta för en ett års viloperiod. Kan ej låta bli att le när jag tänker på detta med viloperiod. Hon åkte runt i landet och berättade om pojkhemmet i Porto Alegre,samlade in massor av pengar och kläder,som förmedlades till det då fattiga landet.Hon berättade om dessa pojkars "öde" på ett,  jag vågar säga, makalöst sätt. Jag var vid några tillfällen med och lyssnade och alltid grät både jag och andra, av medkänsla med dessa pojkar.

Naturligtvis var det en stor glädje för mamma att få hem sina två döttrar lagom till hennes 70årsdag 16 maj.
Stina hade tidigare i brev berättat om att hon skulle ta med en flicka, några månader äldre än Elsemarie. Modern hade det problematiskt och Stina och IngaBritta hade fått ta hand om den lilla redan som nyfödd och naturligtvis fäst sig vid henne under tiden hon bott hos dem. Nu fick Stina av modern löfte att ta flickan med till Sverige, men inte adoptera henne, något som Stina ville och som längre fram blev en verklighet.
Naturligtvis var hon också välkommen. På väg hem till mamma stannade de någon dag hos oss i Örebro och de två små blivande kusinerna lekte och sjöng. Den ena på svenska, den andra på portugisiska.

På mammas 70årsdag var vi alla syskon med familjer hemma och det var firande i 5 dagar enligt Stinas dagbok. Mamma skriver i sin dagbok namnen på alla som uppvaktade och hon hade ett stort födelsedagsfirande,vilket hon gillade. Lilla duktiga mamma!
Stina blev uppringd från Oskarshamns lasarett redan första veckan hon var i Sverige och fick jobb där, något hon fortsatte med till den dag hon fick pension! Ett antal år senare.

Förstår inte att jag blir trött om kvällarna nu för tiden. Måste ha med åldern att göra.
Gud, min Far,som jag efter Jesu försoningsdöd på korset, får kalla Dig,nu vill jag tacka Dig, för att Du leder oss ,styrker,bevarar och ger oss Din frid och glädje dag efter dag. Välsigna oss alla! Amen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar