måndag 18 februari 2013

Besök 2013. Lite av tider som ligger bakom.


                                                 Ett foto från Lesjöfors. Igen!      Detta är "Lyktan", där vi från Saron hade våra juniormöten en tid. Samma stuga som vi innan dess skulle använda som leksaksbutik julhandeln 1960 men som aldrig blev av på grund av att fotogenkaminen puffade ut rök över leksakerna, innan vi ens påbörjat försäljningen.   På fotot ser ni Margit och Evald Larsson, pastor Roland Götestrand och min man, Georg Landh. Fotot taget av en tidning som gjorde referat om juniorverksamheten.Det var så mysigt att träffa barnen i en ombonad atmosfär. Margit och jag hade gruppen med flickor, Evald och Georg pojkgruppen. 


Solen kom inte i dag heller. Minus 2 varje dag. Till lunch fick jag besök från Nora. Bernard, Lydia, Aline, Alfred och Mia, den senare Lydias lillasyster från Nice i Frankrike,på sportlovsbesök i Nora några dagar. Så roligt att ha dem här. Jag trivs tillsammans med barn, dessa underbara små varelser.Efter besöket hos mig blev det utflykt till Buslandet. Hoppas att de hade kul där!

Nu går vi tillbaka till år 1968. På försommaren det året var det stora studentdemonstrationer i Paris, Berlin och Stockholm. Man protesterade mot gamla studiesystem och den auktoritära andan på Universiteten.
Vidare under60talet kom strumpbyxorna, till glädje för alla damer. Legobitar,Sockiplast och Kalasbyxor.
Vi började rulla hemgjorda Negerbollar, som vi doppade i pärlsocker. Ballerinakexen gjorde sitt intåg, likaså Frysboxen.  Den första Pizzerian öppnades i Stockholm. Mellanölet,lanserades. Reklamen var omfattande och vände sig till de unga i första hand. Jag minns kvällen när det i TV berättades om hur man för att snabbt få ut ölet också till Norrland använde flyget som transportmedel. Jag ville bara gråta för jag anade att det skulle föra mycket av elände med sig, vilket det också gjorde.Inte alla, men  många, av dessa unga, som började med mellanölet blev senare alkoholister med förstörda liv som följd. Jag var med på den tiden och såg en del av detta.

Ser i mors dagbok att vi på sommaren var en del hemma hos henne. Georg hade ungdomsläger i Västragård, inte långt från Figeholm och kusinerna fortsatte med att vara än hos den ena , än hos den andra familjen och de som var i rätt ålder åkte förstås på läger. Jag tror att Sven, nu handelsgymnasist,sommarjobbade hos Sibyllakorv, som ägdes av Harry Casservik, en av våra vänner i Filadelfia.
Nu börjar jag längta till sängen och säger God Natt. Gode Gud välsigna och bevara oss  och låt mig ,och oss alla ,vakna med nya krafter i morgon. Du vet att jag har en del att göra då.Inom mig tonar sången "Jag älskar Dig Jesus! Jag vet Du är min och trots vad jag är i mig själv, är jag Din." Din kärlek är gränslös, Din nåd är oändlig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar