onsdag 2 maj 2018

Måndag, Valborgsmässoafton 2018.

Så här var det! Jag skrev rubriken. Kom aldrig längre.  I dag är det onsdag 2 maj då jag tänker fortsätta mitt bloggande.
Valborgsmässoafton är lite (eller har varit) speciell. Förväntningarna om en ny vår och sommar gav lite pirr i magen på den tiden det begav sig.

Brasan på Fighultsberget i Figeholm där man träffade sina skolkamrater och manskören sjöng  "Sköna maj välkommen". Då man i hela kroppen kände hur en ny tid gjorde sitt intåg.
Dörren till mörker, kyla och snö stängdes. En ny dörr öppnades mot ljusa vårkvällar, vitsippor, blåsippor, gullvivor, liljekonvaljer i den underbara naturen,skolavslutning,söndagsskolans sommarfest, sol bad, smultron och blåbär att plocka i skogen.
 Korna, som släpptes ut från ladugården för att tillbringa sommaren utomhus.

I år, 2018 var det annorlunda. Tänker på vår mamma, som, när hon blev i ungefär samma ålder som jag nu är, ofta sa:" Det är INTE roligt att bli gammal!" Hon hade levt ett aktivt liv, trots sitt dåliga utgångsläge. Hon hade tagit hand om både sin familj, med sin fina man vid sin sida och räckt till för så många andra. Alltid redo att ställa upp närhelst en medmänniska var i behov av hjälp.

Så där känner jag också. "Det är inte roligt att bli gammal"  Jag önskar att jag kunde uppleva samma känsla som med den stängda dörren jag nyss beskrev. Att kunna tänka att "så var det på den tiden då du orkade mer än i dag. Nu måste du stänga dörren till detta och gå vidare med annat som passar just nu.Livet förändras och vi också"
Gott för de människor som  får behålla sin hjärna och kan tänka klart.

Mycket troligt att jag återkommer till det ämnet. Mamma var klar till sista sucken, Vår syster IngaBritta  och vår nu avlidne bror Helge likaså. Jag tänker att det måste finnas många äldre som "är klara i huvudet" men som behandlas som om de inte längre varken kan föra sin egen talan eller fungera i ett samtal. Att jag ser dåligt, tänker långsamt, har nedsatt hörsel. spiller på bordet, inte orkar ha kalas, inte ser om kläderna är fläckfria utan måste lägga dem under lampan för att kolla, att jag går sakta och en hel del annat men har ett någorlunda klart intellekt så är det något oerhört värdefullt för både mig själv min omgivning.   

För att återgå till årets Valborgsmässoafton så fick jag besök av Sven och Maria, som kom med en vacker blomma. Dessutom  besök av Tobias. Kvällen tillbringade jag i lugn och ro hemma hos mig själv, fast jag har nära till brasan vid slottet. Åldern tar ut sin rätt.

Jag var inbjuden att komma till Göteborg  över helgen men jag har varit där och sett var de bor, Elsemarie och Lasse, så nu var jag nöjd med att vara i Örebro, min fina stad!
Nu säger jag GodNatt till er alla mina vänner och om dag som nu tar slut får jag väl berätta i morgon. Jag tappar kontrollen ibland. Till allt det andra. Gud är god och i hans sällskap vandrar jag tacksam vidare! Sov Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar