onsdag 16 maj 2018

Onsdag 16 maj 2018. Mammas födelsedag!

I dag för 119 år sedan föddes mamma . Jag har nog tidigare skrivit om henne så många är bekanta med hennes levnadsöden.
Jag tänker ofta på mamma. Speciellt när jag bakar. Kan för min inre syn se den väl använda mandelkvarnen, "Bakerekniven" med det bruna träskaftet, brödkaveln, den höga svarta järnmorteln i vilken kardemumman stöttes, det stora emaljerade fatet i vilket hon knådade degen för hand.
Minnen från fredagarna då det var dags för bullbak och vi kom hem från skolan och fick nygräddade bullar till eftermiddagskaffet. Tant Andersson tog ofta en promenad från samhället till Högskulla och hade alltid en påse bullar med sig när hon gick hem. Under årens lopp delades många påsar bullar ut och det hände att mamma, på äldre dar , skrattande sa :"Tänk om jag hade samlade alla påsar bullar jag gett bort under alla år!"

Vi visste att det var sant. Ibland förvånar det mig att tanken på mamma så ofta kommer upp.
När jag tänker på mamma är det nog ändå hennes fasta Gudstro som satt djupa spår hos oss barn.   En Gudstro som hon delade med pappa.
Mamma, med sina första 7 år i Stockholm, fick säga adjö till sin mamma, som sattes i fängelse för två och ett halvt år och som mamma efter frigivningen aldrig återsåg, trots att hon levde ända fram till år 1948. Mina ansträngningar att genom besök på Pastorsexpeditioner i Stockholm under mina ungdomsår, när jag var bosatt där, ledde inte till något, till min stora sorg.

Hennes far tog ut skilsmässa, gifte om sig och hörde av sig först långt senare och då med syftet att få mamma tillbaka till Stockholm men då som  piga. Mamma, då 15 år, fick reda på detta och stannade kvar i den bondgård där hon hade tjänst som bondpiga, träffade pappa och bildade hem.
Jag blir så fascinerad av att tänka på hur Gud var med den lilla flickan som växte upp i ett fosterhem
 där man inte lärde henne något om Gud men, som de flesta barn på den tiden, fick hon gå i Söndagsskolan där hennes Gudstro grundades.
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Att vi barn fick se hur det funkade att tro på Gud
blev för oss det bästa vi fick med oss från vårt barndomshem.
Nu blev detta en liten hyllning till mamma, som fick leva länge och bli till stor glädje också för sina barnbarn.

I dag har det varit högsommarvärme i vårt land. Jag skulle ta promenad för en fikastund men ändrade mig och tog Färdtjänst både dit och tillbaka. Vågade inte annat med tanke på värmen.
Men visst är det skönt efter så dystra dagar att uppleva riktig sommarvärme. Är det sommar så !!!
Nu är jag sömnig igen så det blir att avsluta och dra till sängs.
GodNatt mina vänner! Sov Gott!
Min iPhone har låst sig så jag får bara fram "Färdtjänst" som kontakt. Jag skulle vilja ha ytterligare telnr men bekväm som jag blivit av det digitala livet så avstår jag från att leta telnr och ringa.på gamla vanliga sättet.
  Annars skulle jag ha gratulerat Malin . som fyller år i dag. Grattis Malin!!!Om du läser detta!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar