lördag 15 juni 2013

Söndag 9 till lördag 15 juni 2013. Sammandrag.

Söndagen kom och mina systrar och jag åkte i bilen, som ägs av den yngsta. Vi andra är nu ej längre ägare av en bil. Inte min bror heller.
Vi fick några sköna dagar i Högskulla, med sång av näktergalen och andra sångfåglar.
Måndagens lunch bestod av hemlagat potatismos och stekt strömming. Tro inte att den smakade som den vi köper i fiskdisken! Nej här var det kortast möjliga väg från hav till stekpannan. Vilken måltid!

Eftermiddagen ägnades åt Biblioteket där Osmin Jennes dagböcker finns förvarade. Han skrev dikter och annat i Oskarshamnstidningen då jag var barn så jag tycker att jag är bekant med honom. Nu finns han ej längre , men de efterlämnade dagböckerna, som räddades till eftervärlden av en påpasslig och klok kvinna, som sedan överlämnade dem till en kille,vid namn Gunnar Karlström(son till skolläraren i Fårbo), som i sin tur såg till att de kom till människornas kännedom.Där står om krigsutbrott, om kalla vintrar, om djur och natur och mycket mer.
Bl.a. skrev han om hur han klockan 1.15, natten till juldagen gick(!) från Figeholm till Misterhults kyrka dit han anlände i tid till julottan.Han berättade namn på hus och byar,som han passerade och hur han upplevde ankomsten till kyrkan. Jag tror att det är ca två mil från Figeholm till Misterhult.Vidare hur man under de kalla vintrarna i början av 40talet körde bil från fastlandet till Öland. Hur man under kriget blandade cellulosa i fodret åt kreaturen för att dryga ut det.
Vilken guldgruva  dessa böcker är!. På biblioteket finns också fotografier, tagna av den skickliga fotografen Herman Sage och senare hans son Bo. De besökte olika arbetsplatser, båtar och områden och allt finns nu i pärmar att beskåda på Biblioteket.Så roligt att titta och minnas!

Vi hann med att göra ett besök i Oskarshamn dit vår bror kommit med buss för att hälsa på hos en ungdomsvän, som också blivit ensam när hennes man dog. Roligt att de nu kan ses ibland. Där blev vi bjudna på stora, delikata räkmackor m.m. Naturligtvis tog vi innan besöket en runda till stans second handbutiker där jag hittade ett lass  Bamsetidningar,med tanke på barnbarn osv.Jag älskar dessa tidningar och får aldrig nog av dem.

Vi hann med ytterligare en syskonträff hemma hos Stina. Vår bror som ska fylla 90 i höst ser dåligt men är f.ö. en friskus, som simmar 200 meter varje morgon och gör gymnastik i samband därmed.
Allra bäst mår lillasyster Stina, som har energi så man häpnar. Hon är 79 år. Vi två mellanbarn 86 och 82 år är lite mer orkeslösa men vill mycket. Hur som helst så är det roligt att få träffas som syskon, inte minst i det som var vårt barndomshem. 
Nu är jag åter i Örebro och tar dagen som den kommer. Tar emot hjälp med arbetet i trädgården och kan därför bo som jag önskar.
Nu har dagen svunnit hän och jag önskar er alla en God Natt. Gud finns hos oss alla och älskar oss. Tack tack för det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar