söndag 23 juni 2013

Örebro Söndag 23 juni 2013.Östergötland 1975.

Så är midsommar snart slut även 2013. Satt i går och tänkte på midsomrar som ligger bakom. Som familj minns jag särskilt år 1951.Sven var 1½ år och vi hade månaden innan flyttat från Stockholm till Kil i Värmland. Vi flyttade sedan flera gånger men jag tror att ingen flytt varit så svår som då vi lämnade Stockholm. Vi hade haft våra ungdomsår där och var i våra bästa år med många vänner i Stockholm.
Församlingen hade under åren vuxit i medlemsantal, men var ändå ej större än att vi kände oss som en stor familj och vi hade varit engagerade i olika grupper och känt oss hemma. På den tiden fanns ej TV och vi ungdomar var till allra största delen "inflyttade" och bodde inneboende med ett rum,ibland tom delat med någon kompis. Det betydde att kyrkan med dess många möten besöktes flitigt. Det var där vi träffades och gjorde utflykter tillsammans.Georg och jag hade varit gifta i tre år och hade vårt hem,som vi lämnade för att starta om i Kil.
Vår första midsommar i Värmland blev väl ingen höjdare precis, långt borta från släkt och vänner. Tyvärr blev det en regnig midsommar, vilket inte gjorde det hela bättre. Lyckligtvis gästades vi av  min "lillasyster" Stina, vilket i viss mån förgyllde tillvaron  och så hade vi vår lilla goa  Sven som förstås var till stor glädje för oss. Sedan vi blivit etablerade i Värmland  har jag  ej minne av annat än att vi hade roligt alla midsommarhelger sedan vi hade  avverkat den här första, efter flytten från Stockholm.  

Ja nu var det sagt och jag ska återgå till verkligheten år 2013. Solen skiner och jag har det bra.Har sett Gudstjänst på TV på förmiddagen och tack vare Närradion också kunnat vara med på Torpkonferensen på Gudstjänster och dessutom fått lyssna till  vacker sång som spelats mellan sammankomsterna. Helt underbart för oss som ej har möjlighet att åka dit på grund av ålder e.d. Att sitta här hemma med en fika och ändå vara med.Kan man ha det bättre?

Nu backar jag till år 1975.
Jag har tidigare berättat om min syster IngaBrittas arbete i Porto Alegre,Brasilien. Hon var utsänd av Pingströrelsen, som haft många missionärer i det landet.Örebromissionen (numera EFK) har också i många år haft missionärer där.I februari 1975 fick Örebro besök av en grupp ungdomar, som i sällskap med en missionär, reste till olika församlingar i Sverige. Till oss i Östergötland kom de också några dagar. Det var Georgs ansvar att ta hand om dem och naturligtvis gjorde han det med bravur, guidekunnig som han var. Planerade i detalj för att göra dagarna intressanta och på kvällarna var han med dem på möten i kyrkor och kapell..
Under dagarna i Borensberg bodde de i kyrkan.Varje morgon kom de till vårt hem för att äta frukost..Jag lärde mig snabbt vad som "gick hem" hos dem. Särskilt roligt hade vi åt deras enormt stora sockerkonsumtion, vilket ledde till att på avslutningsmötet i Salem, en av ungdomarna höll ett tacktal till Georg och överlämnade ett tvåkilospaket Strösocker, till allas munterhet.
Tyvärr har jag inget gruppfoto men har hittat några foton från vårt kök som jag nu ska försöka visa.

Brasilienbesök i Sverige februari 1975. Här i Borensberg på frukost i vårt kök.Vi trivdes tillsammans.
Hoppas att de fick många, fina minnen med sig från Sverige.
Nu har jag lyssnat till avslutningsmötet på Torp, samtidigt som jag skrivit detta. Bibelordet som predikan handlade om togs från Psaltaren kapitel 139, verserna 23 och 24. Nu sjungs sista sången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar