fredag 28 juni 2013

Sällskap vid morgonkaffet i dag fredag 28 juni 2013.Lite om år 1975.

År 1975 kom vår syster IngaBritta 30 april hem från Brasilien för ett år i Sverige.Så roligt för oss alla och speciellt för mamma. Lagom till mammas födelsedag 16 maj och till näktergalens ankomst i samma veva. Nu fick vi också i Borensberg besök. IngaBritta spred alltid glädje omkring sig. Positiv och glad fick hon vänner var hon drog fram.På det här fotot talar hon i kyrkan i Porto Alegre. Där var alltid fullt hus på Gudstjänsterna.Hon hade nu varit i landet sedan år 1958 och behärskade språket och predikade emellanåt i kyrkan.

I Borensberg fortsatte arbetet med det flyttade huset."När ska vi få färdigt?" har jag skrivit i min fickalmanacka. Påsken kom och Georg åkte via Finland till Israel med en grupp resenärer. På grund av att han fortfarande ställde upp som guide åt sin förre arbetsgivare,studieförbundet, så fick vi bara en veckas semester tillsammans varje år. Den veckan i augusti efter ungdomslägrets avslutning.

Efter semesterveckan var det dags för Elsemarie att börja skolan, Bergvallaskolan var namnet.Hennes fröken i ettan hette Gunilla. I samtal med henne och rektorn beslutades att Elsemarie skulle hoppa över tvåan och börja i trean. Hon hade födelsedag början av januari och var stor för sin ålder. Det skulle passa henne bättre att gå i trean. Det enda som hon inte kunde var att skriva skrivstil,men det ordnades så hon fick extrahjälp av speciallärare Gunborg med detta. Så började vandringen med att alltid vara "ett år yngre", resten av skoltiden, men hon trivdes med både klasskamraterna och sin nya fröken Dorothy och hade inga problem med att hänga med i undervisningen.

 Jag köpte en liten bil, en morris, för att kunna ta mig till de skolor där jag hade mina korta vikariat.Det var mindre platser, ibland i Motala och givetvis i Borensberg. Dessutom hade jag studiecirklar.
Till födelsedagar inom familjen blev det besök hos oss och i Örebro. Hantverkarna höll på med "förnyelsen" av huset fram till jul.Att vi stod ut! Men vi såg framför oss hur det skulle bli till slut och då kan man härda ut.
Också år 1975 tog slut. Minns ej med vilka vi firade jul. I mors dagbok ser jag att hon var glad över att IngaBritta firade jul i Högskulla detta år.
I dag har det kommit ett litet barn igen. Mattias och Katrin har fått sitt första barn, en dotter. Så roligt. Nu har jag 17 barnbarnsbarn. Tacksam för dem alla.
I morse överraskades jag av att Isak med matte kom och ville ha morgonkaffe. Alltid kul med spontana besök av barnen. De bor inte så långt härifrån så det blir en lagom promenad hit.
Nu ska vi alla sova och vakna till en ny dag med nya krafter. Gud är god.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar