torsdag 26 juli 2012

SOL, SOL över Örebro . Juli 2012.


Jaa då, det var strålande sol i går också.Den 25 juli. Aldrig har jag pratat så mycket om väderleken som denna julimånad.Men alla är överens om att den varit påfrestande. Nu ser det ut som om det vänt och livet börjar bli riktigt angenämt.28 grader i går och lika mycket i dag

I går förmiddag överraskades jag av att två väninnor plötsligt befann sig i mitt ostädade kök. Trött kvällen innan lät jag "röran" vara och intog sängen. Nu stod jag där med skammens rodnad på mina kinder. Men bullar och kakor fanns i frysen och jag förstod att ett missförstånd uppstått beträffande detta besök och eftersom det berodde på mig så gjorde jag nu mitt bästa för att allt skulle gå i lås. Bjöd ut dem på altan och serverade kaffe. Västerläge så ännu var det lagom sommarvärme där. Så trevligt med en pratstund.
Efter det tittade en annan väninna in på fika och helt plötsligt fick jag telefonsamtal från Stadsarkiv med svar på några kompletterande frågor jag skickade dit för ett par månader sedan. Fick veta att min mammas första fosterhem var hos ett äldre par på Rådmansö i Stockholms skärgård. Nu fick jag förklaringen på mammas berättelse om att hon hämtades en söndag till ett barnhem på Flemminggatan i Stockholm. Det var inget barnhem utan en utslussningsbyrå för barn som skulle skickas till fosterhem. Mamma berättade att hon inte ville följa med ekipaget , häst och vagn, utan klamrade sig fast vid "den gamla tanten" tills hon med våld fördes iväg till Stockholm fvb till ett bondhem i Småland. Hon hade då i två år vistats hos familjen Enhörning. Jag minns att vi syskon lyssnade till mammas berättelse om detta avsked och särskilt att hon nekades att ta dockan med sig. Jag har ibland undrat varför hon inte kunde ha stannat där hon var men nu fick jag veta deras ålder och förstod att de var för gamla.Tyvärr visste inte min mormor om något av detta och fick heller aldrig veta. Hon satt då i fängelse i Växjö medan hennes man ordnade om alltsammans och hennes brev till utackorderingsbyrån med förfrågan om mammas öde förblev obesvarade.Ett par år senare kom hon ut från fängelset och hennes man hade strax innan tagit ut skilsmässa efter nio års äktenskap.

Nu har jag kvar att forska om mormors skolgång, som jag kanske kan få uppgift om vid förnyat besök på Stadsarkiv.Om det lyckas kan jag lämna mitt "letande". Om det inte lyckas kommer jag ändå att sätta punkt, nöjd med det jag dock fått svar på.

Men se hur jag drar iväg igen! Men det bara blir så. I dag har jag inhandlat ett minne, det största de hade hos Clas Ohlsson. Det ska ta hand om allt mitt bloggande
och kanske en del annat också.
I morgon ska vi få ännu en solig och varm dag säger TV. Frukost på altan, måhända?
Plocka mera hallon!

I dag har jag haft ett fikabesök och själv varit och uppvaktat en 46-åring med tre påsar bullar, enligt önskan, så det blev en bra dag. "Ängeln" är kvar i Norrköping dit han åkte i måndags. Fick nyss ett rart SMS från honom.
Men nu till sängen. Tack Gud för allt i dag!

1 kommentar:

  1. Förstår att din mamma varit med om mycket!! Det kunde inte varit lätt för henne!!

    SvaraRadera