söndag 15 juli 2012

Skolminnen från Figeholm 1934-1941. Kil 1951.


Dagen började klockan sex för att jag skulle hinna få klart allt till halv elva då det skulle bli förmiddagsfika och senare lunch. Började med lunchen. Allt förbereddes noga. På utsatt tid var kaffebordet dukat med bullar och kakor.Min skolkamrat Mildred och hennes väninna tog vägen över Örebro på sin semesterresa. SÅÅÅ roligt att ses igen efter sjuttio år! Och vad vi pratade! Det ena namnet efter det andra dök upp. Många av våra skolkamrater finns inte längre. Men minnet av dem lever kvar. Vi fortsatte att prata medan vi åt god lunch.

Måste väl tala om att det också i dag fallit några regndroppar. Varför inte???
Grader? Tretton i morse. EM något högre.

Isaks husse och matte på väg till Berlin. Huset larmat och grannar åt alla håll!



Från år 1941 till 1951 och då i Kil,nära Karlstad.
Sven hade nu varit hos mormor i Figeholm sedan 12 maj. Blir förskräckt när jag ser i mammas dagbok att han stannade där till den 17 juni.Förlåt, Sven! Men på den tiden tänkte man inte på samma sätt som i dag. Kan också se att mamma som ofta jobbade på karamellfabriken eller hos någon familj, som behövde hennes hjälp, fick lämna honom till olika tanter, som hade honom tills mamma kunde hämta honom. Men det verkade inte vara något problem. Om det var det för vår lille Sven får jag aldrig veta. Då han kom hem igen var vi klara med allt i samband med flytten och vår lilla familj var samlad. Min syster Stina och han hade åkt tåg. En lång resa.Stina stannade hos oss till 26 juni och jag minns att vi på midsommarafton åkte med firmabilen till stugan vi hyrt vid Frykens strand men att det var så kallt och dystert så vi åkte tillbaka till lägenheten och åt sillen där.

I huset där vi bodde fanns ytterligare fem familjer. En av de första dagarna vi bodde
där blev vi bjudna på 50-årskalas som var anordnat i husets källarutrymme. Pyntat med blommor och grönt. Jubilaren bjöd på god förplägnad och den kvällen träffade vi för första gången våra grannar. Närmsta grannen och vi blev särskilt goda vänner. De hade en son i samma ålder som vår Sven. Vi mammor fikade tillsammans på förmiddagarna och gick tillsammans ut med våra pojkar.

Georg och jag sökte efter gemenskap i någon församling. I Kil fanns Missionskyrkan, Pingstkyrkan och Baptistkyrkan. Baptistkyrkans pastor bodde i huset bredvid "vårt".
En helt underbar människa. Han tittade upp till oss efter mötena ibland. Drack en kopp te och åt hård sardinsmörgås. En dag ,då Sven var i treårsåldern, hände sig att en kille, ett par år äldre än Sven, fick för sig att han skulle klippa Svens hår. När vår son på kvällen kom in och tog av mössan ramlade hårlockar ut. Nu var det så att lockarna hade börjat försvinna och håret bli rakt så det fanns bara ett fåtal lockar kvar. Nu var de också borta. " Men Sven , vad har du gjort",ropade jag.
Lugnt tittade han på mig och sa: "Lars sa att pojkar ska inte ha lockar." Alltså hade killen hämtat en sax och ordnat den saken. Georg hade inte kommit hem från jobbet och jag stod vid fönstret i vardagsrummet och storgrät. Då öppnades ytterdörren och in kommer vår gode vän baptistpastorn, som han gjorde allt ibland. "Men Ruth , vad gråter du för?" Jag pekade på Sven. "Titta där. Hans lockar är borta!" Jag glömmer aldrig hur han såg på mig med sin milda blick och sa:" Men Ruth, spara de där tårarna tills du bättre behöver dem!" Jag lugnade ner mig och gjorde inget väsen av det hela. Hårtestarna växte ut och senare fick han nya lockar.

Vi gick in i Pingstförsamlingen. Församlingarna hade ofta möten tillsammans och snart hade vi en del nya vänner.
Georg tog hand om sångledarskapet för den gemensamma strängmusiken.

Nu är Isak sömnig och står här och tittar på mig och säger att det nu är dags att sova . Så det är lika bra att följa med. Sov gott du som läser min långa blogg innan du somnar och till er alla önskar jag en God Natt. Nu tackar vi den gode Guden för ännu en dag som läggs bakom oss och aldrig kommer åter. Vi hörs!

1 kommentar:

  1. Jag hade säkert gråtit också om jag sett att lockarna varit avklippta!!

    SvaraRadera