onsdag 28 mars 2012

Tillbaka till 1940 talet .

Den här dagen började med en promenad till apoteket. Upptäckte i går att blodtrycksmedicinen plötsligt tagit slut. På hemvägen handlade jag. Mycket!. Jag har en barnvagn( sittvagn) när jag handlar matvaror. Hur tacksam jag är för denna. Jag kan lägga en stor hög med varor i vagnen och så finns det plats för potatis i 5kg påsar och vetemjöl på underredet. "Det blev fullt lass" det där sa tjejen i kassan och log. Visst ,men tänk att få hem så mycket utan att be om hjälp. "Kan själv" tänker jag och drar iväg.

Hann hem för att laga mat till dagens matgäst. Stekt strömming i dag.

Tog hunden i kopplet och gick hem med honom till huset där han bor. Vidare till en kaffebjudning där jag fick en försenad blomsterbukett med anledning av mina 85 år.

Och nu blev jag sittandes framför datorn funderande på var jag egentligen slutade när jag åkte iväg till USA. Jag har några där som läser min blogg men vet ej vilka de är. Men jag ser på statistiken att det finns några varje dag.

Kom på att jag var på 40-talet och just hade slutat "skolköket" sommaren 1941.
Krigets åskor mullrade fortfarande och ingen visste när eller hur det skulle sluta.
Ransoneringarna fortsatte och då och då var det någon ny vara som "från klockan 12 i natt kommer att ransoneras", som de meddelade i radion. Men ransoneringskorten blev snart en vana och alla visste att hantera detta. Och ingen behövde svälta. Man bytte också kuponger med varandra. Överhuvudtaget blev folk väldigt hjälpsamma och devisen "en svensk tiger",kunde man se överallt. Det betydde att man höll tyst
för man kunde aldrig vara säker på om spioner fanns i närheten av ens samtal. Så det gällde att veta vad man talade om.

Jag tror att jag berättat tidigare om att det fanns misstänkta nazister i vårt lilla samhälle och att alla visste vilka det var. Men,"en svensk tiger", så det talades inte öppet om det och de gjorde i alla fall ingen skada , vad jag vet.

Men nu får jag nog läsa igenom vad jag tidigare skrivit så jag ej upprepar mig.

Återkommer förhoppningsvis med lite nytt i morgon.

Till dess: Ha det så gott och kom ihåg att just du är älskad av Gud precis som
du är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar