tisdag 27 mars 2012

Joodå ,det blev kroppkakor.

Kroppkakor är för en smålänning en vanlig god maträtt som man äter med lingon och smält smör och grädde. I min barndom var det tradition att i fastan äta kroppkakor till lunch eller middag och avsluta måltiden med semla, gärna på djup tallrik med varm mjölk. Det hade nog inte med fastan att gör. Vet ej varifrån denna tradition härstammar och jag tror definitivt inte att den tillämpas i dag.

Mina kroppkakor var klara till kl. tolv då gästerna skulle komma. Efterrätt glass. Barnbarnet kaffe och sötsaksfastade med anledning av årets fastetid så det blev bara en kopp te till hans fru och så glass till oss som tillät oss att äta detta. Men kanske jag i morgon tar efter och avstår kaffe och sötsaker fram till påsk. Min karaktär är ej så god men jag skulle inte må dåligt av detta avbrott i mitt ständiga bull och kakätande. Som vanligt säger jag:" en dag i taget!" Får vi se hur det går. Jag berättar.Senare.

Kroppkakorna som var över när vi ätit hade jag lovat skicka till min son så matgästerna tog dem och överlämnade till Sven och Maria.

En påminnelse om att jag blivit gammal och glömsk (eller förhoppningsvis bara lite snurrig efter NY:resan)fick jag då gästerna sagt adjö och åkt iväg. Men men- hon fyller ju år i dag och jag hade lovat att bjuda på tårta. Kan ni föreställa er hur jag skämdes? I söndags sa jag :" Tänk så bra det passar att ni äter kroppkakor hos mig på din födelsedag och då ska jag göra en god tårta och fira dej."

Mer behöver jag ej säga om detta. Vi ska ses i påsk.

Men nu stod jag där med en hel liter "kroppkakespad". Mamma brukade använda sådant som degvätska till matbröd. Så klart jag plockade fram grovt rågmjöl samt vetemjöl och gjorde en stor deg som blev till fina siktkakor. Under tiden ringde telefonen.
Någon befann sig i närheten och undrade om det kunde bjudas på en kopp kaffe.
Så klart. Sådana där spontana besök är alltid trevligt.

Efter en stund kom en vänlig själ med 2 kg strömming som hon villigt skänkte sin mamma.Största delen av dem frös jag in i en vattenfylld burk. Resten steker jag.

Får matgäst i morgon också så det passar bra .

Ja så blev DEN dagen. Det var väl ingen rolig läsning detta men ni ser att jag är på gång i alla fall. Jag är nu ganska trött. Men tacksam för att jag orkar hänga med. Jag har så otroligt mycket att vara tacksam för och jag säger det till Gud. Och det känns som om Han säger. "Ruth jag älskar dej så mycket och jag är alltid med dig. Jag vill ditt bästa. Lita på mig. Och Han älskar varje människa och vill ha gemenskap med var och en. Nej nu börjar det visst likna en predikan. Men en god sådan tycker jag.

Vi ses här i morgon igen. Ha en GOD NATT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar