lördag 24 mars 2012

Rockefeller Center mm.

Vart skulle det bära iväg i dag då? Jo nu ska vi till Rockefeller Center.
Men först drack vi flickor lite morgonkaffe. Frukosten åts kl 8. I dag provade Sven och Kerstin på att äta pannkakor med lönnsirap medan vi andra fortsatte med ägg och bacon och stekt potatis, om man nu ville ha det.

Metro till Rockefeller Center. Säkerhetskontroller också här. Häftigt var det att se Empire State Building från Top of the Rock på 68e våningen. Den berömda isrinken var mindre än väntat men roligt var det att se folk åka skridskor nedanför byggnaden.

Så var det dags att besöka Museum of Modern Art (MoMA). Dit promenerade vi.
MoMA inrymmer några av världens mest omfattande samlingar av modern konst.Museet grundades 1929. Efter renoveringar finns nu gallerier i 6 våningar. Där finns cirka 150000 konstverk. Måste medge att jag ej såg alla.
Där intog vi vårt förmiddagsfika. Sven skulle träffa en kollega hemmahörande i New York och promenerade till detta möte. Vi andra tog taxi och för första gången fick vi en taxi med plats för fyra passagerare. Vi måste annars alltid ta två taxibilar eftersom det bara fanns plats för tre passagerare i taxibilarna. Föraren förklarade för oss att så måste det vara för försäkringen gällde blott för tre passagerare i varje bil. Tror att det var så. Annars kan jag rätta till det i en senare blogg!!
Väl hemma på hotellet tog jag en paus medan flickorna begav sig ut på stan för att inhandla presenter till barnen för Elsemaries del. Barnbarnen för de övriga. Elsemarie tog dock först en promenad till Empire State Building där hon inhandlade två mössor för Svens räkning. Han köpte till sina barnbarn, var sin mössa när vi var där men glömde dem i taxin på hemvägen. Pojkarna skulle ju bli så glada för de mössorna och Sven hade ingen möjlighet att rätta till det skedda så lillasyster fixade det åt honom men hann ta en tur med sina systrar till Macy´s,det 9 våningar stora varuhuset för det liksom hör till att ta en titt in där om man är i denna stora stad. Inga inköp där inte!!! På Top of the Rock hade inhandlats en T-shirt med bild på New Yorks tunnelbanesystem. Det var sannerligen ej problemfritt att åka tunnelbana i denna stora stad.Dåligt med skyltar på de flesta ställen men Sven lotsade oss fram så det blev alltid rätt till slut. S å han var värd detta minne.

Detta var en kall dag och dessutom blåsigt men vi måste ändå ge oss iväg till Ground Zero, Minnesmärkena från 11 septemberdagen. Säkerhetskontroller igen. Denna gång "åkte jag dit". Jag hade något på vänster sida som gav utslag. I byxfickan fanns bara en näsduk. Jag föreslog armbandsuret men, nej! Vi stod där och tittade på varandra, säkerhetsmannen och jag som ej kunde bli insläppt. Då kom en av döttrarna på det där med spiken som jag fick efter lårbensbrottet. Den satt där innanför skinnet och gav utslag. Ett litet leende och jag fick passera.

Det var mäktigt att komma så nära denna plats som man sett så många gånger på TV. Två bassänger på den plats där tornen stått och med samma yta som tornen haft. Runt väggarna rann vatten och på den breda ramen upptill fanns alla namn på de omkomna inristade och där hade många satt blommor vid de olika namnen. Någon man kände som man ville hedra med en blomma. Det var gripande att stå där och minnas
medan vattnet rann ned för cementväggarna.

Från Ground Zero tog vi Metro till Greenwich village. Vi hade från Sverige tipsats om en liten kvarterskrog vid namn Elephant Castle. Vilket mysigt ställe! Tursamt nog fanns det plats för oss när. Hela tiden kom det folk dit och alla möttes vid dörren av någon personal, alla manliga, och de gick allt längre in i den smala lokalen ,med förande sina gäster och av allt att döma så ordnades det plats för alla. Maten var enormt god. Bl.a åt en del av oss hemgjorda hamburgare , som åts med förtjusning. Vi trivdes där och stannade en god stund innan vi tog Metro till Times Square där "det var ljust som på dagen" av alla neonljus och allt glitter. Fantastiskt intressant att komma dit.
Men nu ville vi tillbaka till hotellet och det blev ,som vanligt med två taxibilar. Oj, nu är det sista natten på denna underbara resa. Men vi hinner nog med något i morgon också.

Nu är i alla fall denna lördagskväll, när jag skriver detta, slut. Jag har i dag varit med Elsemarie och hennes Lasse till Katrineholm och gratulerat Lasses moster som fyller 90 år i dag. Efter hemkomsten fick jag besök av ett par invandrare och fikade med dessa vänner.
Nu hoppas jag bara att jag ej alldeles tröttat ut er som event kommer att läsa detta inlägg. Jag skickar iväg det utan att läsa igenom det så det kanske smugit in sig något fel. Ha överseende därmed! Nu blir det en tacksägelsebön till den gode och kärleksfulla Guden och sedan sova . Eftersom jag alltid har sommartid behöver jag ej ställa om några klockor. Mobilen brukar ordna det på egen hand.

Sov gott! Vi ses i morgon!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar