onsdag 18 juli 2012

Två julidagar utan regn.Sven får en lillasyster 1951.



Jaa, det är sant. I vår stadsdel har det i alla fall inte regnat varken i går eller i dag.Men inte särskilt varmt fast termometern visar 17 grader. Plockat två liter hallon och fryst in. Lugn och skön dag.

I går gick jag till Mikaelskyrkans eftermiddagscafe´. Så trevligt. Därifrån gick Isak och jag till hans trädgård och tog hand om hallon som frystes ner tills familjen kommer hem.

Nu till år 1951. Sommaren förgylldes med några besök.Första oktober fick vi återbesök av min yngsta syster Stina.Denna gång för att ta hand om Sven eftersom vi i dagarna väntade tillökning i familjen. Vår lilla Kerstin föddes på BB i Karlstad den trettonde oktober. Stor glädje! Naturligtvis fick inte pappa Georg vara med men nästa dag, som var en söndag, kom de tre för att se "dockan", som Sven senare kallade henne. Med den korta åldersskillnaden blev de såsmåningom goda lekkamrater.I lägenheten bredvid vår fanns Hans, något yngre än Sven och där väntades också tillökning.
En trappa ner fanns Torsten,något år äldre än Sven.(Hans pappa var vägmästare)
.Alltså var det säkrat vad gällde lekkamrater.

Så skulle vi fira vår första jul i Kil.Grannfrun Kerstin och jag bakade och grejade och lutade fisk enligt gamla metoder. Med kalk och soda. Ambitiöst så det förslog!
I Kil fanns en man som hade alkoholbesvär. Han var målare och hade jobb i sina nyktra perioder. Vi bjöd in honom till vårt hem på julafton. Han hade en bror i samhället men i det hemmet var han ej välkommen. Han var nykter och vi hade en fin julafton tillsammans. Han fick mat med sig hem och var tacksam och glad för det. Vi höll kontakt med honom och han visste att han var välkommen hos oss. En dag hittade de honom död i en lada. Vi sörjde honom för han hade blivit vår vän.

Att vi hade så bra grannar i vår egen ålder gjorde att vi hjälpte varandra med barnvakt och om en av oss husmödrar hade bakat så visste den andra att det bara var att hämta om någon oväntad gäst skulle dyka upp.

Nu står Isak här igen och påminner om att det är dags att sova. Så då gör vi väl det. Kan inte skada att somna tidigt.Må så gott alla vänner! Vi hörs igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar