fredag 27 september 2013

Fredag 27 september 2013. Åter till år 1978.

Lars född i augusti 1924 och Georg född i augusti 1926. 
I ett tidigare inlägg om vår semesterresa och besök vid Georgs föräldrars grav i Uddevalla nämnde jag om att de här pojkarna blev moderlösa i samband med Georgs födelse och vill gärna visa de små killarna, som båda nu är döda, även Lars fru Berit. Jag finns ännu kvar i livet och kan alltså berätta en del om framför allt Georgs liv. Märkligt nog blev både Lars och Georg fäder till var sin son och tre döttrar som vi träffar någon gång ibland. Tyvärr alltför sällan. Det är det där med tiden som spökar men vi har alltid roligt när vi ses.
För att säga något om dagen som snart tar slut så började den med frukost hos Elsemarie som började sitt jobb lite sent i dag. Hade tänkt ta en tur till stan men stannade hemma och plockade in krukväxter från altan. Tog inte in tomaterna i dag heller, men vi är lovade ett par plusgrader i natt.

I stora, vida världen fortsätter oroligheterna i framför allt Syrien och Egypten och i Stockholm har hållits en stor "Miljökonferens" med deltagare från hela världen och av det lilla jag såg på TV är man oroad av jordens uppvärmning, av den smältande isen kring polerna och en del annat. Som kristen förs man i tankarna till Bibelns förutsägningar om den yttersta tiden, även om det för mig är ett svårt ämne som jag därför gärna lämnar i den barmhärtige Gudens händer. Ett vet jag och det är att det är Gud som, även om det inte ser så ut nu, kommer att ha sista Ordet.

Nu ska jag traska på om år 1978. Min lilla Fickalmanacka  och mors dagbok tillsammans med mitt minne är hjälpen jag tar till.
Efter vår veckosemester i juli hade vi ansvar för ett s.k. Seniorläger på Östgötagården, då vi också hade ett kort besök av Sven  med familj.  När lägret slutade åkte vi till Figeholm, Georg, jag, Elsemarie och hennes kompis från Örebro Kerstin Hideblad(i vars familj hon var dagbarn när hon var liten).
Den 5 augusti åkte vi tillsammans med mamma till Öland och Löttorp. Åkte egentligen dit för att lämna husvagnen, då vi erbjudit en pastorsfamilj som behövde lite uppmuntran, att få bo på Löttorp några dagar och ha glädje av vår husvagn. Mamma bodde hos Stina och Raquel i ett kapell, som de hyrt för en vecka. Efter ett par dagar åkte mormor med oss till Borensberg. Någon dag senare kom våra vänner,familjen Eva och Göran Sturve och vi fick en hel dag tillsammans.De bodde i Linköping, nära Borensberg. Vi kom överens om att nästa dag ta hand om deras barn för att ge föräldrarna tid att handla och greja lite, utan barnen, så redan klockan 7 nästa dag kom pappa Göran och lämnade dem.Jag åkte till Linköping och återlämnade dem på kvällen.

Den 10 augusti åkte vi till Örebro för att hälsa på barn och barnbarn. Georg skulle också  hjälpa till med byggnation. Jag, som sedan örebrotiden visste om ett bra blåbärsställe, åkte tillsammans med Ulla och Lennart till skogen och kom hem med 114 liter blåbär!!
På kvällen var vi hos Kerstin med familj och blev bjudna på the och smörgås, så goda. Nästa dag var vi alla hos Sven och Maria på Grubbensgatan, varifrån vi några år tidigare flyttat.

Att ha en mormor, som alltid ställer upp är en god sak. Etthundrafjorton liter blåbär rensar man inte i en handvändning. De fina "rensare", som nu finns, hade vi ej då, men vi hade mormor! Oj vad hon rensade!  En del rensade bär gavs bort till dessa, som ej var med i skogen och en stor del, fortfarande orensade, följde med oss hem till Borensberg där, enligt mina anteckningar, mamma satt uppe till klockan två på natten och rensade. Tack mamma!! Elsemarie stannade kvar hosn sina syskon och syskonbarn i Örebro.
Så var det dags att hämta husvagnen från Löttorp och på vägen dit lämnade vi mamma i Högskulla.
Pastorsfamiljen åkte tacksamma hem i sin bil efter en härlig vecka på Löttorp. Georg och jag med husvagnen till Borensberg där översvämning nummer tre drabbat oss. Till detta får jag återkomma i nästa inlägg för nu har Isak tröttnat på att vänta. Ni som följer min blogg vet att han vill att vi ska somna samtidigt så det är bara för mig att tillmötesgå honom. "Det är dags nu",säger han.Matte och husse är lediga i kväll. Tobias på konfirmandläger och jag fick "erbjudandet" om att ha Isak hos mig.
Medan jag skriver lyssnar jag till Närradions "Förbönskväll". Nyss var det en farmor som ville ha förbön för sitt barnbarn, som börjat röka hasch. Några personer finns i en studio och ber och många lyssnare förenar sig med dessa i förbön. En och annan sång mellan bönerna. Nu publicerar jag detta utan "smink" på grund av att jag måste gå till vila, som Isak önskar. Sov gott, alla ni som orkat läsa så här långt. Guds välsignelse över oss alla!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar